Developed in conjunction with Joomla extensions.

استراتژی هوشمند داود اوغلو،رمز پیروزی حزب عدالت وتوسعه در انتخابات پارلمانی ترکیه

 سیده مسعوده میر مسعودی: عضو هیئت تحریریه

 تحلیلی بر انتخابات پارلمانی یک دسامبر 2015 ترکیه

حزب عدالت وتوسعه در همه پرسی 1 دسامبرترکیه با کسب5/49 درصد آرا وکسب 316 کرسی پیروز انتخابات شد وپیش بینی اکثرا تحلیل گران که این انتخابات را پایانی بر دوره 13 ساله حاکمیت تک حزبی عدالت وتوسعه می دانستند نقش بر آب کرد.

 چرا حزبی که در چندماه اخیر نه تنها نتوانست به کسب 276 کرسی برسد بلکه قادر به دولت ائتلافی نیز نشد این چنین پیروز شود؟

 این حزب برای رسیدن به صدر جدول انتخابات از کدام استرتژی بهره برد؟

 آیا می توان یک استراتژی هوشمند را در مسیر راه داود اوغلو واردوغان درفاصله دو انتخابات دید؟

 احمد داود اوغلو تئوریسین عمق استراتژیک ورهبر این حزب قبل از انتخابات ،آن را همه پرسی سرنوشت ترکیه خواند وبعد از پیروزی این انتخابات را پیروزی دموکراسی نامید.

آیا می توان از سخنان این مقام تصمیم گیر حزب رد پایی از رمز پیروزی این حزب را ردیابی کرد؟

داود اوغلو قبل از انتخابات گفت: ترکیه در این برهه زمانی حساس،به دولتی مقتدر وهوشمند نیاز دارد.

در این تحلیل سعی داریم گریزی به استراتژی هوشمند از جوزف نای بزنیم و در ادامه رد پای استراتژی هوشمند را در رفتار داود اوغلو از 7 ژوئن تا 1 دسامبر مورد بررسی قرار دهیم .

استراتژی وسایل را به اهداف گره می زند واقتضای آن نیز شفافیت غایات(نتایج دلخواه)،منابع وساز وکارهای کاربرد آن ها است.یک استراتژی هوشمند باید پاسخگوی پرسش های پنج گانه باشد.

اولا،چه غایات یا نتایحی ارجح تر اند؟ لازمه این پاسخ فهم مناسبت میان اهداف ملموس ودر دسترس از سویی وغایاتی کلان وساختاری این اهداف از سویی دیگر است.

ونیز این که چه چیز لازمی برای نیل به اهدافی با حاصل جمع صفر ،قابل اعمال《بر》دیگران،است،ودر چه اهدافی دستاوردهایی مشترک اعمال قدرت 《با》دیگران را ضروری می سازد.

 حزب عدالت وتوسعه از 7ژوئن به دنبال یک هدف بود همانا پیروزی حزبش در انتخابات 1 دسامبر .مخدوش کردن حزب دموکراتیک خلق وحمله به مواضع پ.ک.ک بعد از آتش بس چند ساله وحتی در رفتار منطقه ای سعی در جلب آرا به نفع حزبش با تغییر افکار رای دهندگان بود.

 در نظر سنجی ها اکثرا مردم ترکیه خواهان صلح وآرامش در داخل کشور هستند از طرف دیگر وجهه کرد ها بعنوان برهم زنندگان فضای امنیتی شناخته شده وحمله ترکیه به مواضع پ.ک.ک شاید این سیگنال را به مردم ترکیه می داد که فقط حزب عدالت وتوسعه است که امنیت را برای شهروند ترک ایجاد می کند.

دومین پرسش استراتژی هوشمند این است که چه منابعی ودر چه شرایطی قادر به پیش برد این اهداف اند ؟ در حصول موفقیت نه فقط به سیاهه ای درست وکامل از منابع موجود،بلکه به فهم وشناسایی زمان وشرایط موجود ، وچگونگی نوسان احتمالی در شرایط موجود محتاجیم.

 در مورد حزب عدالت وتوسعه اگر بخواهیم جواب دهیم، بله شرایط برای این استراتژی هوشمند برای داوداوغلو بر قرار بود.

 یک مرز 900 کیلومتری با سوریه که هر روز صحنه جنگ ویا سیل مهاجران آواره سوری که به طرف ترکیه و اروپا سرازیرند.

 الگوی یک فضای امنیتی آنارشیک وجنگی در همسایگی ترکیه ، تیم داود اوغلو این سینگنال را به رای دهندگان القا می کردکه این آرامش نسبی در ترکیه ، در این وضعیت حاصل حاکمیت این حزب است .

جوزف نای در استراتژی تبدیل قدرت پرسش ثالثی را مطرح می کند وآن اینکه: استراتژی وترجیحات طرف مقابل چیست؟و

چهارمین پرسش:در شرایطی مشخص،در زمان مناسب وبا هزینه ای معقول، آیا دستیابی به موفقیت از طریق رفتار تحکمی بر آمده از قدرت سخت محتمل تر است یا به واسطه رفتاری مبتنی بر تنظیم برنامه کار ،جذب وترغیب ، یا به مددترکیبی از این دو؟

پرسش پنجم:احتمال موفقیت چقدر است؟

اگر سه پرسش آخر برای بررسی استراتژی حزب عدالت وتوسعه جواب دهیم این است که رقبای حزب عدالت وتوسعه چقدر قدرت دارند؟ حزب عدالت وتوسعه در انتخابات قبلی با18 درصد آرا کردها توانست پیروزی بدست آورد پس حزب کردها را رقیب اصلی خود نشانه گذاری کرد وطبق این استراتژی هوشمند نوک پیکان را به طرف آنها گرفت وشاید نابلدی حزب کردها نیز دال بر این موضوع شد وتوانست در فاصله این دو انتخابات مردم ترکیه را نسبت به این حزب بدبین کند.

 در چهارمین پرسش استراتژی هوشمند می توان گفت حزب عدالت وتوسعه روی کارنامه اقتصادی خود تاکید می کرد وسعی در تکرار کردن آن برای رای دهندگان بود واین بی عملگی اقتصادی اخیر حاصل مشغول شدن این حزب با حزبهای مقابل می دانست. وبرای برگشت به آن دوران شکوفایی اقتصادی باز این سیگنال رابه رای دهندگان می داد که حاکمیت تیم داود اوغلو این آرزو را بر آورده می کند.حمله به دفاتر احزاب مقابل وشمار زیادی از زندانیان سیاسی شاید ترکیب با قدرت سخت بود که تیم داود اوغلورا یاری میکرد تا 1دسامبر احتمال موفقیت خود را بالا ببرد.

نتیجه گیری: حزب عدالت وتوسعه یا همان تیم اردوغان و داود اوغلو توانستند با بکار بردن استراتژی هوشمند وتبدیل آن به قدرت هوشمند در کوتاه مدت پیروزی کسب کنند ولی در دراز مدت این استراتژی نمی تواند برای این حزب کار سازباشد چرا که بدست آوردن آرا واقعی نیازمند مسیری طولانی و از فعل به عمل در آوردن وعده های انتخاباتی است.

 

تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل

یادداشت

رضا میرزایی کارشناس ارشد روابط بین الملل
مجید نوری  عضو هیئت تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل 
مجید نوری عضو هیئت تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل
رضا میرزایی کارشناس ارشد روابط بین الملل
دکتر محمد منصورنژاد عضو هیئت مدیره انجمن علمی مطالعات صلح ایران

گفتگو

دکتر امیر هوشنگ میرکوشش در گفت‌وگو با ایلنا
دکتر امیر هوشنگ میرکوشش مدیر مسئول مجله ایرانی روابط بین الملل در گفت‌وگو با ...

مفاهیم و نظریه ها

دکتر امیر هوشنگ میرکوشش
رضا میرزایی کارشناس ارشد روابط بین الملل

مطالب پربازدید

دکتر امیر هوشنگ میرکوشش
دکتر امیر هوشنگ میرکوشش
دکتر امیر هوشنگ میرکوشش
متن سخنرانی دکتر امیر هوشنگ میرکوشش به مناسبت 18 می روز جهانی موزه و میراث ...
دکترامیرهوشنگ میرکوشش

تبلیغات

فراخوان مقاله

تمامی حقوق برای مجله ایرانی روابط بین الملل محفوظ است ©2024 iirjournal.ir. All Rights Reserved

Please publish modules in offcanvas position.