Developed in conjunction with Joomla extensions.

کرونا و مدیریت بحران

    دکتر رامتین رضایی عضو هیئت تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل

 بحران و مدیریت آن از مهمترین مسائل، مشکلات و به عبارت بهتر نیازهای حیاتی و اساسی جهان امروز به شمار می‌رود. رشد و گسترش و پیشرفت جوامع بشری به خودی‌خود گسترش و رشد تعاملات، ارتباطات‌انسانی، وابستگی‌های‌متقابل و مراودات را به همراه خواهد داشت. این موضوع از آن جهت حائز اهمیت و مداقه‌ است که در شرایط توسعه، رشد و گسترش ارتباطات و مراودات انسانی، وقوع یک بحران در یک نقطه مشخص می‌تواند به سرعت فراگیر شده و تمامی حلقه‌های ارتباطی و مراوداتی‌ را فراگرفته و در نهایت در مدت زمانی کوتاه کلیه سیستم وابستگی‌متقابل را در‌برگیرد. شیوع و گسترش بحران در شرایط توسعه‌یافتگی و گسترش مراودات بسیار بیشتر از شرایط زیست‌جهانی در حلقه‌های منفصل‌ و منتز‌ع از یکدیگر است.

به عنوان مثال، شیوع گسترده و مرگبار بیماری‌طاعون در قرن ‌چهاردهم‌میلادی ثمره گسترش چشمگیر و روز‌افزون مراودات بازرگانی و تجاری میان شرق و غرب بود که پیش از آن از طریق جاده موسوم به ابریشم و با هدف تجارت بسیار پر‌سود ادویه و ابریشم میان اروپا و هند‌وچین صورت می‌پذیرفت. بیماری مرگبار طاعون از طریق تجار و بازرگانان اروپایی که بسیاری از آنان از اهالی ونیز و دیگر دولت-شهرهای ایتالیا بودند از چین به اروپا منتقل گردیده و به شهادت مورخین نیمی از جمعیت این قاره‌سبز را از میان برداشت. نزدیک به یک‌قرن بعد دریانوردان و بازرگانان اسپانیایی و پرتقالی که در ابتدا هدفشان بازرگانی و تجارت و بعضا تبلیغ مسیحیت بود، این ویروس وحشتناک را با خود به قاره‌جدید آمریکا بردند و همین کافی بود که سرایت آن به بومیان این قاره تاثیر قابل‌توجهی در اضمحلال تمدن‌های اینکا‌، مایا‌ و آزتک‌ و در نهایت استعمار این قاره توسط اسپانیا برجای بگذارد.

بنابراین توسعه و تمدن و پیشرفت با خود گسترش مراودات و ارتباطات‌انسانی را به همراه داشته و این مهم خود به گسترش و توزیع سریع یک بحران در یک حلقه به تمامی حلقه‌ها یاری می‌رساند. این نوشتار کوتاه در پی ارائه تعریف یا تبیین و تحلیل نظریه‌های بحران نیست. نگارنده در این مجال کوتاه در پی بررسی کلی و اجمالی بحران و مدیریت مناسب و کارآمد آن با محوریت حادثه ناگوار اخیر یعنی شیوع ویروس موسوم به کر‌ونا(کووید19)‌ در جهان و خصوصا کشورمان ایران است که شوربختانه‌ تا کنون جان تعدادی از هموطنان عزیزمان را ستانده‌ و تعداد بیشتری را گرفتار و مبتلا ساخته است. در این ایام تلخ منتهی به نوروز 1399 از ذکر و توصیف جزئیات می‌پرهیزم، چرا که خواننده گرامی بسیار بیش از نگارنده‌حقیر در جریان امور بوده و از ناگواری‌های این روزها و ساعات مطلع.

به طور خلاصه، ساده و حتی‌الامکان مفید، بر اساس برداشت از رویکرد مایکل‌برچر و دیگر نظریه‌پردازان بحران، یک وضعیت‌بحرانی داری سه ویژگی یا مختصات است که در صورت احراز وجود آنها می‌توان وضعیت را بحرانی نامید. این سه ویژگی عبارتند از:

1-غافلگیری

2- محدودیت شدید زمانی( نبود فرصت برای تصمیم‌گیری)

3- ضرورت پاسخگویی و اقدام سریع

لازم به یادآوری است که در الگوی مایکل‌برچر تهدید ارزش‌های اساسی و حیاتی به عنوان مولفه‌ بحران قید گردیده و دیگر نظریه‌پردازان عنصر غافلگیری را نیز لحاظ نموده‌اند. نگارنده به شیوه التقاطی‌ و تلفیقی از نویسندگان مختلف برداشت خود از بحران را در این نوشتار ارائه می‌دهد. بنابراین در یک وضعیت بحرانی به صورت عملیاتی با شرایطی غیر منتظره و به اصطلاح غافلگیری مواجه هستسم‌. زمان کافی برای بررسی موضوع و تصمیم‌گیری برای نحوه برخورد با بحران را نداریم در نهایت اینکه، باید بلافاصله و بدون فوت‌وقت در راستای مقابله با بحران دست به اقدام عملیاتی و عاجل بزنیم.

اکنون و بر اساس و در چارچوب الگوی یاد شده می‌توان مدیریت بحران را نیز به شرح موارد ذیل مدنظر قرار داد. در واقع مدیریت یا کنترل بحران باید دارای مولفه‌هایی باشد که شرح آن می‌رود.

1-کاهش یا به حداقل رساندن غافلگیری

2- در اختیار داشتن تصمیمات، برنامه‌ها، راهبر‌دها و تاکتیک‌های آماده و از قبل تدوین و تهیه شده مقابله با بحران

3- پاسخگویی و اقدام سریع و بدون فوت‌وقت

بنابر آنچه گفته شد و با تعمیم الگوی فوق‌الذکر به بحران اخیر یعنی شیوع کرونا‌ویروس در جهان و کشورمان، باید یادآور شد که در راستای مقوله مدیریت‌بحران ورود و شیوع این ویروس مهلک از چین به دیگر کشورها بسیار محتمل و ممکن می‌نمود. به همین علت کلیه اقدامات پیشگیرانه نظیر لغو پرواز‌ها و آمد و شد به کشور مبتلا شامل: ممانعت از سفر اتباع به کشور مبتلا و نیز ممانعت از ورود اتباع کشور مبتلا به داخل کشور از اقدامات‌اساسی بود که باید صورت می‌گرفت. همچنین برخورداری از راهبرد، تاکتیک و تصمیمات مدون و از قبل تهیه شده در خصوص قرنظینه‌، در نظر گرفتن یا تاسیس مراکز درمانی تخصصی، تهیه لوازم و امکانات لازم برای مبارزه با این بیماری، ارئه آموزش‌های لازم و نظایر آن اقداماتی بود که همه کشورها پیش از ورود این ویروس از مبدا باید صورت می‌دادند. در نهایت اینکه انجام اقدامات سریع و عاجل به محض مشاهده اولین موارد از بحران(ابتلا به ویروس کرونا‌) شامل اطلاع‌رسانی سریع و دقیق و اعلام وضعیت فوق‌العاده یا قرمز، قرنطینه فوری باید در دستور کار قرار می گرفت.

اما با توجه به موارد و اصول یاد شده در مدیریت بحران یاد‌شده، برای تحقق این اصول پیش‌زمینه‌های اساسی‌تر و مهم‌تری نیز باید باید‌ در یک جامعه احراز گردد تا مدیریت بحران با راحتی و دغدغه کمتر و موفقیت بیشتری به منصه‌ ظهور بپیوندد. این پیش‌زمینه‌ها تا حد قابل‌توجهی می‌توانند فرهنگی و ساختاری باشند که در ادامه به آنها پرداخته می‌شود:

1-پذیرش و به رسمیت‌شناختن بحران

پذیرش و به رسمیت شناختن وجود بحران به جای انکار یا تکذیب آن پیش‌زمینه اساسی هرگونه مدیریت بحران است. اگر بحران از سوی تصمیم‌گیرندگان و مدیران واجد اهمیت و یا شناسایی قرار نگیرد عملا مدیریت بحران حتی به صرف برخورداری از امکانات و دانش و توانایی لازم محقق نخواهد گردید.

2- پرهیز از عادی جلوه دادن بحران

مخرب‌ترین اقدام در مدیریت، مهار و یا کنترل‌ بحران در یک وضعیت‌بحرانی تقلیل آن به یک وضعیت‌عادی و یا کم اهمیت جلوه دادن آن است. کرونا‌ویروس نه یک بیماری عادی بلکه یک بیماری بسیار مهلک و مرگبار است که باید مورد پذیرش جدی برای مقابله با آن قرار گیرد. عادی جلوه دادن اوضاع و تقلیل آن به یک مساله کم‌اهمیت خود به تنهایی می‌تواند به گسترش و توسعه بحران یاری رساند.

 3- اطلاع‌رسانی دقیق و اعلام وضعیت‌قرمز

نتیجه مهم به رسمیت‌شناختن بحران، جدی گرفتن و اعلام وضعیت فوق‌العاده و اضطراری است. اطلاع‌رسانی دقیق و به‌موقع و اعلام وضعیت‌قرمز شاید هراس زیادی در جامعه ایجاد نماید اما مطمئنا‌ جان بسیاری را نجات داده و از گسترش و شیوع بحران ممانعت نموده و یا آن را محدود می‌سازد.

4- پرهیز از نگاه حیثیتی، پروپاگاندایی‌ و امنیتی‌صرف به بحران

معمولا در جوامع در حال‌توسعه یا کمتر توسعه یافته به رسمیت‌شناختن وضعیت‌بحرانی را مخل پرستیژ‌ و شان و حیثیت کشور و نظام‌سیاسی می‌دانند. اما باید دانست که پذیرش بحران و تلاش برای مدیریت آن نه تنها ضربه‌ای به پر‌ستیژ و حیثیت یک کشور وارد نمی‌کند بلکه حتی می‌تواند به ارتقاء جایگاه آن در افکار‌عمومی جهان و نزد دیگر کشورها به دلیل اتخاذ رویکرد‌های مناسب و کارآمد و جانفشانی‌ در راه مقابله با بحران بسیار تاثیرگذار و تعیین‌کننده باشد. بنابراین لازم و ضروری است که نگاه و رویکرد صرفا تبلیغاتی، حیثیتی و امنیتی‌صرف در شرایط بحرانی به حداقل کاهش یافته و یا کنار گذاشته شود.

4- آموزش مقابله با بحران

شاید نیازی به ذکر این مقوله بسیار ضروری در مدیریت‌بحران نباشد که آموزش صحیح و کارآمد خود مهمترین عامل کنترل و یا حتی مهار بحران است. آموزش‌صحیح خود نتیجه به رسمیت و مهم شناختن بحران است. هجوم سیل عظیم جمعیت به جاده‌ها برای مسافرت به شمال‌ کشور درست مانند یک وضعیت و موقعیت‌عادی، نمایانگر آموزش‌همگانی ناکافی و جدی نگرفتن بحران از سوی تصمیم‌گیرندگان است.

 تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل  

 

 

سخن سردیبر

Has no content to show!

گفتگو

دکتر امیر هوشنگ میرکوشش در گفت‌وگو با ایلنا
دکتر امیر هوشنگ میرکوشش مدیر مسئول مجله ایرانی روابط بین الملل در گفت‌وگو با ...

یادداشت

دکتر امیر هوشنگ میرکوشش(دکتری تخصصی روابط بین الملل)
دکتر زهرا شریف زاده (دکتری تخصصی روابط بین الملل)
میکائیل سانیار( دانشجوی دکتری علوم سیاسی (مسائل ایران)، دانشگاه آزاد اسلامی ...
دکترمریم خالقی نژاد(دبیر سرویس دیپلماسی فرهنگی مجله ایرانی روابط بین الملل)
رامین مجنون پیله رود (دانشجوی دکتری علوم سیاسی)
رضا میرزایی کارشناس ارشد روابط بین الملل
مجید نوری کارشناس و تحلیلگر امور بین‌الملل

مفاهیم و نظریه ها

دکتر امیر هوشنگ میرکوشش
رضا میرزایی کارشناس ارشد روابط بین الملل

مطالب پربازدید

دکتر امیر هوشنگ میرکوشش
دکتر امیر هوشنگ میرکوشش
دکتر امیر هوشنگ میرکوشش
متن سخنرانی دکتر امیر هوشنگ میرکوشش به مناسبت 18 می روز جهانی موزه و میراث ...
دکترامیرهوشنگ میرکوشش

تبلیغات

فراخوان مقاله

تمامی حقوق برای مجله ایرانی روابط بین الملل محفوظ است ©2024 iirjournal.ir. All Rights Reserved

Please publish modules in offcanvas position.