دوقطبی هویتی و تنگنای امنیتی درروابط ایران و عربستان

سجاد خطیبی: دانشجوی دکتری روابط بین الملل دانشگاه خوارزمی

 

مذاکرات هسته ای و بحران سوریه ،جنگ یمن،بحرین،حادثه منا،داعش ،اعدام شیخ نمر و بسیاری از مسائل دیگر در منطقه همگی مصداق بارزی از وضعیت روابط ایران و عربستان دارد و هریک به نوعی روابط این دو بازیگر را بیش از پیش به سوی التهاب سوق داده اند.

 توافق هسته ای ایران با 5+1 ، این نگرانی را در ذهن حاکمان عربستان ایجاد نمود که ایالات متحده چرخشی اساسی در سیاستهای خود نسبت به بازیگران منطقه داشته و کشورهای عرب منطقه منافع ملی خود را در خطر دیده اند.سقوط منصور هادی و بالا گرفتن کشمکش ها و تظاهرات مردمی در بحرین و پویای نسبی دیپلماسی ایرانی در سطح بین الملل سبب گردیدکه عربستان با بهره گیری از نیروی نظامی به تلاش برای حفظ هژمونی ،منابع،نتایج و عملکرد بازیگران و روندهای منطقه برخیزد تا بر مسائل منطقه کنترل داشته باشد. به راستی این تنش های چند ساله میان ایران و عربستان ریشه در چه دارد؟ایا تنها نگاه رئالیستی و جنگ بر سر قدرت و هژمون نظامی در منطقه مبنای همه اختلافات میان ایران و عربستان است؟

 با نگاهی متفاوت به مباحث تئوریک و فارغ از بررسی های رایج در حوزه روابط بین الملل ریشه همه تنش ها و کشمکش ها هایی که گاه تا مرحله خصومت آشکار پیش رفته را می توان در تضاد و تقابل امنیت هستی شناختی با تنگنای امنیتی شکل گرفته دانست.

 

دسترسی کامل به مقاله در فرمت pdf

 

تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل