در جمهوری اسلامی سیاست‌خارجی ارتباط چندانی با دولت‌ها نداشته و ندارد:گفتگو با دکتر امیر هوشنگ میرکوشش

*دکتر امیر هوشنگ میرکوشش

دکتر امیر‌هوشنگ میر‌کوشش در گفتگو با مجله ایرانی روابط بین‌الملل:در جمهوری اسلامی ایران سیاست‌ خارجی ارتباط چندانی با دولت‌ها نداشته و ندارد
دکتر امیر‌هوشنگ میر‌کوشش استاد دانشگاه و مدیر‌مسئول مجله ایرانی روابط بین‌الملل در گفتگو با پرونده ویژه‌ ماه بیان داشتند که، اصولا در طول دوران ج.ا.ایران، سیاست‌خارجی ارتباط زیادی با دولت‌ها نداشته و ندارد و سیاست‌گذاری‌های کلان در تصمیم‌گیری سیاست‌خارجی در اختیار رهبری و شورای عالی امنیت‌ملی و نهاد‌های دیگر است و دولت‌ها صرفا مجری این سیاست‌ها می‌باشند. این موضوع در نوار صوتی آقای ظریف وزیر امور‌خارجه و سخنان رهبری جمهوری اسلامی‌ایران مورد تاکید قرار گرفت. به بیان دکتر میر‌کوشش، برجام‌ تا این مرحله از بدو مذاکرات تا تصویب زیر نظر رهبری و شورای عالی امنیت‌ملی بوده است. از طرف دیگر مصوبات شورای عالی امنیت‌ملی نیز بدون تصویب رهبری قابل اجرا نخواهد بود.
به نظر این استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل روابط بین‌الملل و سیاست‌خارجی، در دولت آینده نیز همین روند طی خواهد شد و فارغ از این که چه کسی رئیس‌جمهور شود، سیاست‌خارجی طبق روال قبلی طراحی و اجرا خواهد شد. به نظر می‌رسد روند مذاکرات با 1+5 با توجه به تحریم‌ها و مشکلات اقتصادی و احتمال وقوع بحران‌های سیاسی-اجتماعی، تا رسیدن به توافق‌نهایی اجتناب‌ناپذیر است. دکتر میر‌کوشش در ادامه بیان داشتند که، با وجود این معتقدم که اگر مذاکرات کنونی با مذاکرات تکمیلی در مورد مسائل منطقه‌ای و مسائل دیگر در دستور‌کار قرار نگیرد، احتمال شکست توافقات جاری دور از ذهن نیست.
این استاد دانشگاه و مدیر‌مسئول مجله ایرانی روابط بین‌الملل در خصوص تیم احتمالی آینده در مذاکرات هسته‌ای عنوان داشتند که، به نظرم تیم کنونی مذاکره‌کننده هسته‌ای با تجارب زیاد در مذاکرات نسبت به تیم‌های قبلی و تیم‌های مذاکره‌کننده احتمالی نزدیک به دولت اصولگرایان‌ بسیار حرفه‌ای‌تر است و می‌تواند روند مذاکرات را تا رسیدن به نتیجه نهایی به خوبی مدیریت نماید. به باور دکتر‌میر‌کوشش احتمالا در دولت آینده نیز همین تیم‌ مذاکره‌کننده یا طیف‌های نزدیک به آنان مذاکرات را پیش خواهند برد. البته باید اذعان نمود در صورت حاکمیت شرایط عادی و نیز گردش نخبگان همین تیم مذاکره‌کننده کنونی نیز از ضعف‌های اساسی برخوردار است.
دکتر میر‌کوشش در پایان متذکر شدند که روند سیاست‌گذاری‌ خارجی هر کشوری متاثر از منابع سیاست‌خارجی، اجتماعی، حکومتی، نقش‌ها و افراد است.سیاست‌خارجی زمانی تاثیرات مثبت در تامین منافع‌ملی دارد که تمام منابع سیاست‌خارجی به‌طور دسته‌جمعی در روند و تصمیمات سیاست‌خارجی و حاصل و نتایج ان به کار گرفته شده و تصمیمات سیاست‌خارجی و در نهایت حاصل سیاست‌خارجی را تعیین کنند. تصمیم‌گیری در سیاست‌خارجی ج.ا.ایران بیشتر متاثر از دو منبع حکومتی و فردی است و سه منبع دیگر نقش چندانی در آن ایفا نمی‌کنند.

 

*مدیر مسئول مجله ایرانی روابط بین الملل

 

تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل