Developed in conjunction with Joomla extensions.

جامعه شناسی سیاسی ظهور دونالد ترامپ

رامتین رضایی:عضو هیئت تحریریه

گزارش یازدهمین هم اندیشی علمی گروه مطالعات روابط بین الملل

گزارش یازدهمین هم اندیشی علمی (تلگرامی گروه مطالعات روابط بین الملل سه شنبه 19بهمن95
▫️با موضوع : "بررسی ریاست جمهوری ترامپ از ابعاد مختلف"
▫️گرد آوری وتدین :لیلاطباطبایی ،امیر مقدمی

▫️سخنران دوم :رامتین رضایی با عنوان :جامعه شناسی سیاسی ظهور دونالد ترامپ
انتخابات اخیر آمریکا شاهد بروز نتیجه شگفت انگیزی و غافلگیر کننده ای بود که به جرات می توان گفت در تاریخ سیاسی آمریکا بی نظیر است.
پیروزی دونالد ترامپ که در میان سایر نامزدهای انتخاباتی و رقیب اصلی خود فاقد ویژگی ها و خصایص متعارف و استاندارد رفتار و کنشگری سیاسی بود نشان دهنده تحولات و تغییراتی جدی در بطن جامعه،گروه های اجتماعی و نیز ارزش ها و هنجارهای سیاسی جامعه آمریکاست.بنابراین ضروریست که ظهور پدیده ترامپ از منظر جامعه شناسی سیاسی مورد بررسی قرار گیرد.جامعه شناسی سیاسی ریشه کلیه پدیده های سیاسی را در بطن جامعه و روابط اجتماعی جستجو می کند.
از منظر جامعه شناختی سیاسی ظهور ترامپ ریشه در تحول اجتماعی عمده و تغییرروابط گروه های اجتماعی و نیز ارزشی دارد.ظهور ترامپ را می توان نمایانگر و محصول پدیده ای به نام توده ای شدن جامعه و یا گسترش این پدیده در آمریکا دانست.مفهوم جامعه توده وار نخستین بار توسط هانا آرنت و در تحلیل ظهور فاشیسم تعریف گردید.
جامعه توده ای شرایطی اجتماعی-سیاسی است که فرد از کلیه تعلقات و وابستگی های گروهی و مدنی منتزع می گردد. به عبارت بهترتوده ای شدن جامعه از دید آرنت حاصل رویگردانی از جامعه مدنی و کثرت گرایی (پلورالیزم) است.در فرایند توده ای شدن جامعه فرد به جزئی از یک جمعیت بدون تشکل و تکثر که به راحتی قابل بسیج شدن و جهت دادن است تبدیل می شود.در پدیده توده ای شدن جامعه احساسی گری جای عقلانیت،همسانی و هم آوایی جای تکثر و تشکل و نیز هنجاروساختار گریزی جای هنجار پذیری می نشیند بنابراین به سادگی می توان با نفوذ در احساسات توده ها آنها را در سطح وسیعی بسیج و جلب نمود. هرچه میزان شعارهای احساسی و رادیکال تر بیشتر باشد شانس جذب توده ها نیز فزونی خواهد گرفت.
توده ای شدن جوامع معمولا تحت تاثیر دو عامل قرار دارد:
1-رشد و گسترش تکنولوژی و مدرن و تخصصی شدن فزاینده جوامع
2-وجود شرایط بحرانی: بحران در حوزه  اقتصاد و نیز بحران هویت زمینه هایی مناسب برای ظهور و گسترش توده ای شدن جامعه هستند.
رشد فزاینده و غیر قابل کنترل فناوری ارتباطات و خصوصا شبکه های اجتماعی و رسانه های مجازی در قرن بیست و یکم عملا بخش عمده ای از جوامع را به سمت توده ای شدن سوق داده و ایالات متحده آمریکا به عنوان مرکزانقلاب در تکنولوژی ارتباطات بیش از دیگرجوامع در معرض توده ای شدن قرار دارد.
از سوی دیگر تخصصی شدن فزاینده و روزافزون اقتصاد سرمایه داری در عمل موجب به حاشیه رفتن بخش عمده ای از نیروهای کار و صاحبان کسب و کارهای کوچک و ناتوان از رقابت در دوره فرا سرمایه داری گردید که بحران اقتصادی سال 2008 به بعد و شیوع گسترده این مساله را به مرز انفجار کشاند.
به حاشیه رفتن گروه های یاد شده که دست بر قضا حامیان و رای دهندگان ترامپ هم بودند با خود حس نوعی سر خوردگی و بحران هویت را نیز به دنبال آورد که نتیجه آن ناامیدی از تعلق به نهاده ها ی مدنی و گروه های اجتماعی تخصصی و اتمیزه یا توده ای شدن آنها بود.
توده های یاد شده از یک سو خود را ناتوان یا سرخورده از همراهی با اقتصاد شبکه ای و تخصصی دید و از سوی دیگر در مقابل جمعیت عظیم مهاجرین خود را در انزوا و تنهایی یافت.
در این شرایط بود که بر اساس نظریه اریک فروم توده های سرخورده و مضطرب آرامش و آمال خود را در کاندیدایی مشاهده نمودند که همه ساختارها و هنجارهای موجود را به صورتی احساسی و بی توجه به استانداردهای سیاست و جامعه به چالش می کشید.
بنابراین و در پایان باید اذعان داشت که ظهور و پیروزی ترامپ معلول توده ای شدن بخش قابل توجهی ازجامعه بود که با رویکرد جامعه شناختی سیاسی به آن پرداخته شد.

 

تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل

 

تمامی حقوق برای مجله ایرانی روابط بین الملل محفوظ است ©2024 iirjournal.ir. All Rights Reserved

Please publish modules in offcanvas position.