آیا ترامپ جمهوری خواه نردبان پیروزی هیلاری کلینتون دموکرات خواهد شد؟

 سیده مسعوده میر مسعودی: عضو هیئت تحریریه

انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا در ۸ نوامبر ۲۰۱۶  برای انتخاب رئیس جمهور و معاون وی برگذار خواهد شد. در روزهای اخیراز سوی دو حزب اصلی یعنی جمهوری خواهان و دموکراتها ،شاهد سخنان و رفتار های تازه و حتی باورنکردنی ازکاندیداهای هر دو حزب و جدال میان آنها بودیم آخرین اظهارات دونالد ترامپ میلیاردر کار آفرین و کاندیدای جمهوری خواهان ،موجی از بهت و ناباوری را در ناظران بین المللی ورسانه ها ایجاد کرد. این سخنان متفاوت ترامپ باعث شد تا در مقابل اردوی دموکراتها وهیلاری کلینتون ، ترامپ در سمت جمهوری خواهان ، مورد توجه قرار گیرد . در کمال ناباوری؛ وی در یک هفته اخیر مورد توجه هواداران جمهوری خواه قرار گرفت و در کنار واکنش های تند مخالفانش ،ناخواسته در مقابل اصلی ترین رقیب دموکرات یعنی هیلاری کلینتون جای  گرفت. نگاهی به رفتار مستقل او ؛ میلیاردری که برای مخارج انتخاباتی  به خود متکی است .کارآفرینی که پوپولیستی سخن می گوید ؛کسی که اوباما را ابله خطاب می کند و آشکارا از بازنگری در توافق آمریکا با ایران سخن می گوید و برجام را توافق وحشتناک می داند ؛تا چه حد در این میدان رقابت اقبال او را یاری خواهد کرد ؟ او که هیچ پیشینه انتخاباتی و دولتی ندارد با این رفتار متفاوت خود تا چه حد شانس پیروزی در انتخابات پیش رو دارد؟
در طرف دیگر نماینده مطرح دموکراتها یعنی هیلاری کلینتون قرار دارد . او که از 2001تا 2009 سناتور مجلس و از 2009 تا2013در پست وزارت امور خارجه ایفای نقش میکرد ،رقیب اصلی باراک اوباما در انتخابات قبلی بوده ،با چه رویکردی وارد میدان خواهد شد؟ او سیاست مداری با تجربه است و وقتی در دور قبلی همسرش بیل کلینتون،موضوع رنگین پوست بودن باراک اوبامارا مطرح کرد ،وی بلافاصله از تبعیض جنسیتی که در رویکرد مدیریتی نظام آمریکا وجود دارد در مقابل موضوع تبعیض علیه رنگین پوستان استفاده کردوتوانست سخن بر علیه خود را به نفع خودش تغییر دهد وتحسین طرفدارانش را بر انگیزد. در حالی که حرکت دونالد ترامپ در چند ماه اخیر ،در سخنان خود موجی را در دیدگاههای مردم آمریکا ایجاد کرده ،بنظر می رسد که در طولانی مدت این موج همزمان با بالا آوردن دونالد ترامپ در اردوی جمهوری خواهان ،زمینه را برای حرکت پایدار و بدون رقیب سناتور کلینتون فراهم کند. در مورد پیشنهاد دونالد ترامپ در ممنوعیت ورود مسلمانان به ایالات متحده آمریکا ،نکوهش خانم کلینتون ،محبوبیت این بانوی سیاست مدار را در جامعه مسلمانان و رنگین پوستان آمریکا بالا برده ودر حرکت نمادین حلقه سیاه پوستان بدور خانم کلینتون را در طرفداری از او در رسانه ها شاهد بودیم و عکس العمل مردمی نیز از طرف محمدعلی کلی بوکسور مسلمان که گفت :من مسلمانم ودر دین من کشتار نیست وهمچینین ایندیپندنت در طرفداری از او گفت :ترامپ خودش یک دولت اسلامی (داعش) سفید است ودر ادامه فرید زکریا تحلیلگر سی ان ان درباره اظهارات جنجالی دونالد ترامپ نامزد جمهوریخواه در انتخابات آتی ریاست جمهوری آمریکا گفت اظهارات ترامپ می تواند به بی اعتمادی و تنش در جامعه آمریکا منجر شود.
او سپس با اعلام اين كه مسلماني سكولار است از سخنان ترامپ اظهار تنفر كرده است.
بنظر می رسد ،حضور ترامپ باسخنان اخیر در اردوی جمهوری خواهان،تریبون جمهوری خواهان را بطور اختصاصی در اختیار سناتور هیلاری کلینتون قرار داده است.از طرفی موضع گیری ترامپ در موضوع توافقات هسته ای آمریکا با ایران ،موج حمایتی را ازسوی لابی های صهیونیستی در پی داشته که باز با خارج کردن سایر جمهوری خواهان از میدان ،راه را برای رسیدن هیلاری کلینتون در قدرت هموار می سازد .
سیستم انتخابات آمریکا بر اساس لیست های حزبی است وهرنامزدی بتواند بیشترین آرای الکترال یعنی حداقل 270 رای الکترال از 539 رای الکترال رادر تمامی ایالات از آن خود کند به پیروزی می رسد.بااین کار در ضمن مشارکت عمومی مردم در انتخابات به ایالات دارای جمعیت کمتر حق حضور بیشتر داده می شود وهدف اصلی این کاراست که رئیس جمهورانتخابی از نهایت استقلال عمل برخودار شود واز نفوذ سیاسی گروه ها وباندهای پیدا ونا پیدای قدرت مصون بماند.در اینجا اگر ترامپ بتوان در لیست جمهوری خواهان نفر انتخابی باشد در کوتاه مدت شاید نظر سنجی ها حزب جمهوری خواه را برنده بدانند ولی سخنان ترامپ درمورد مسلمانان وبرجام ایران واتحادیه اروپا واسرائیل واظهارات ناپخته ورسانه ای سریع الاثر در طولانی مدت به نفع حزب دموکرات خواهد بود.
البته این را نباید فراموش کرد که اگر ۴۵٪ آرای مردم آمریکا را مربوط به دموکراتها و ۴۵٪را از آن جمهوری خواهان بنامیم ،آنچه مثل بسیاری از دوره های انتخابات قبلی تاثیر گذار خواهد بود ،اقلیت خاموش ۱۰٪ بخصوص در ایالات غیر همسوست که این دو  حزب از هم اکنون به آن توجه ویژه ای دارند .

از سوی دیگرآنچه در انتخابات ایالات متحده آمریکا قابل تامل است اینکه همیشه انتخابات آمریکا، بطور مطلق قابل پیش بینی نیست و هر رفتار وهرسخن کاندیدا ها در تصمیم گیری رای دهندگان تاثیر دارد واین را می توان در نظر سنجی های مختلف نیزمشاهده کرد ومسئله بعدی ومهم برای رای دهندگان در آمریکا سخنان وایده های کاندیداها در مورد سیاست داخلی آمریکا است وهر ایده ای که بتواند رضایت شهر وندان در داخل بر آورده کند از اقبال بیشتری برای پیروزی برخودار است.ونکته آخر وکلیدی این است که انتخابات آمریکا تنها برای خود آمریکا تعیین کننده مسیر آینده نیست بلکه شاید بتوان گفت انتخابات آمریکا انتخابات در مفهوم جهانی  آن است وکاندیدا ی انتخابی در تعیین مسیر آینده نظام جهانی نیز تاثیر دارد .متفاوت بودن یک کاندیدا مثل ترامپ اگر مدیریت نشود شاید قادر باشدیک بی نظمی و انارشی در کل جهان بوجود آورد .پس می توان نتیجه گرفت انتخابات آمریکا سرنوشت ساز برای جهان است و اگر سکان مدیریت جهانی در دست سیاست مداران با تجارب سیاسی باشد عملکرد خوبی خواهد داشت

 

تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل