Developed in conjunction with Joomla extensions.

بحران سازنده افغانستان !

سعید رنجدوست دانشجوی دکتری روابط بین الملل دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز

به یکباره آمریکایی‌ها تغییر رویه دادند هیچ کس فکرش را نمی‌ کرد که با خروج ارتش آمریکا از افغانستان به یکباره کشور دچار دگرگونی سراسری گردد.آمریکایی ها از خیلی وقت پیش زمزمه خروج را می‌نواختند اما همیشه با دلایل امنیتی که برای خود داشتند" قرار" را بر خروج ترجیح می دادند.از سال پیش طالبان از رویه کوه نشینی و ترور و وحشت تبدیل گشت به یک گروه تقریبا رسمی از منظر ابرقدرتها! تخمیر رسانه ای عظیمی صورت گرفت! روس‌ها و آمریکایی‌ها با گروه طالبان پشت میز مذاکرات نشستند.دوحه قطر مقر اصلی تعاملات دیپلماتیک این گروه افراطی قرار گرفت. کشورهای منطقه هم چاره را در آن دیدن که در این بازی جدید نقش خود را ایفا کنند. ظاهرا دیگر دولت مستقر افغانستان و قوانین داخلی آن مانع اصلی "اهداف آمریکایی‌ها" و جریان غارت گر سرمایه داری غربی شده بود.از باراک اوباما رئیس جمهور سابق آمریکا سخنی نقل می‌شود بدین مضمون که "بحران‌های سازنده" می‌تواند نقش غیر قابل انکاری در مدیریت جهانی ما ایفا کند! بله درست متوجه شدید" بحران‌های سازنده"! مگر بحران هم سازنده می‌شود!؟ از نظر آمریکایی‌ها بله برای در امان ماندن از تعقل گرایی و قانون گرایی خاورمیانه اییها و نگه داشتن آنها در گرداب" آشوبها و تنش ها" ایجاد و تولید برخی بحران‌هایی که قابل مدیریت و کنترل هستند مفید هست!

 وجود یک دولت با نهادهای قانونی برآمده از انتخابات آزاد مردمی بی شک مورد نظر آمریکایی‌ها در خاورمیانه نیست و نبوده آنها بدنبال مهره ها و گروه‌هایی هستند که همیشه خاورمیانه را در تنش چه حداکثری چه حداقلی نگه دارند و بسته به منافع ملی خودشان در این بحران‌ها نقش خود را ایفا کرده و به اهداف خود برسند.بعد از 21 سال اشغال و برآمدن تعقل گرایی و قانون گرایی و دولت مداری  افغانی به یکباره طالبان کوه نشین در روبروی میز دیپلمات‌های مدرن و شیک پوش آمریکا و اروپا و روس‌ها  قرار می‌گیرد. پروپاگاندای رسانه ای غرب چنان طالبان را در مسیر مذاکره و دیپلماسی قرار می‌دهند که برای یک "انسان افغانی" 20 الی 35 ساله که دوران تاریک حکمرانی طالبان ماقبل 11 سپتامبر 20001 را ندیده است تبدیل به فرشته های رهایی بخش می‌شوند.

آمریکایی‌ها در خاورمیانه دولت برآمده از آرای مردم را به هیچ وجه مورد مداقه قرار نمی‌دهند. برای آمریکا و شرکای غارت گر جهان سرمایه داری" آزادی انتخابات" و نهاد قانون ابزاری ایست در هنگامه اقتدارگرایی حکومت‌ها و فساد و رانت ابزاری ایست در هنگامه دولت‌های برآمده از انتخابات مردمی!

دولت های افغانستان بعد از اشغال و سقوط طالبان با هزاران مصیبت و مشقت در پی ایجاد جامعه ای مدرن و فرهنگی و گفتمانی بودند در این مسیر با توطئه های گوناگونی از سوی رقبای منطقه ای و ابرقدرتها مواجه شدند. آخرین مورد هم مربوط می‌شود به دوسال پیش! تنش ما بین عبدالله عبدالله و اشرف غنی در مورد نتایج انتخابات بود که با ابتکار زلمای خلیل زاد آمریکایی هر دو در روز تحلیف ریاست جمهوری در دو مکان جدا از هم مراسم برگزار کردند.دو پادشاه در یک ملک می‌گنجد؟ نمی گنجد!

در این شکاف بوجود آمده طبیعی ایست که جاسوسان و بدخواهان افغانستان همه گونه طرح و نقشه روانه بازار دولتمداری بکنند. به راحتی آب خوردن نهادهای امنیتی بسیار ماهر کشورهای غربی و شرقی نفوذ غیر قابل انکاری در همه ارکان دولتی و امنیتی و نظامی افغانستان داشته باشند.

اما همچنان دولتمردان افغانستان با همه این مشکلات کشور را مدیریت میکردند که رسانه های غربی "ابزار فساد و رانت دولتیان" را بولد کردند و آنقدر در بوق کرنا بردند که هر افغانی چشمها را از کابل و ارگ ریاست جمهوری به سوی دفاتر طالبان در دوحه و پاکستان  که عدالت خواه و ضد فساد تبلیغ میشد برگرداند. این هنر غربی‌هاست که با تبلیغات گسترده تصویر سازی‌های دروغین در اذهان ملل شرق ایجاد می‌کنند و طوری حکاکی می کنند که قسمت تحلیل و تفکر مغزها به طوری کلی "قفل" میشود و آن تصاویر است که انسان افغانی را به تحرک و قضاوت وا می‌دارد. دولت مستقر در ارگ فاسد است و رانت خوار. افراد کوه نشین طالبان خونریز دیروز  "عدالت طلب" است و خدمتگزار و مجاهد در راه خدا !

جالب است انگاری فقط دولت مستقر افغانستان فساد مالی داشته و دیگر دولت‌های منطقه خاورمیانه بویژه همچون قطر و عربستان و پاکستان و غیره در کشورشان هیچ گونه فسادی وجود ندارد و امیران قطر و امارات و عربستان که همگی از یک طایفه هستند و میلیاردها دلار از پول نفت ملتشان را خرج تفریح و لذت خویش در بهترین نقاط آمریکا و اروپا می کنند فاسد نیستند.برای اشرف غنی در نهایت فساد 50 میلیون دلاری دربوق کرنا کردند اما هیچ وقت نمی‌گویند این پول در مقابل پولهایی که امیران کشورهای عربی و سایر کشورهای منطقه دارن دران خزانه بیت المال را چپاول می‌کنند "تک شکلاتی" ایست از بزرگترین کارخانه شکلات سازی!

ابزاری به نام فساد و رانت اقتصادی باید "تبلیغ شود" بزرگ شود و در مقابلش جریانی که تا دیروز تروریست بود بعنوان عدالتخواهان و مجاهدین قرن باید تصویرسازی شود که چهل میلیون افغانی چشمهایشان کور شود و عقلشان قفل شود!

"تعقل گرایی و قانون گرایی و انتخابات آزاد "در دنیای اسلام بزرگترین دشمن آمریکا و غربی‌ها میباشد آنها می‌دانند بمحض ورود کشورهای اسلامی به دنیای تعقل گرایی تمدن زیر خاکستر مانده اسلام به سرعت نور بیرون خواهد آمد و دیگر غرب برای فروش اجناس مصرفی و نظامی خود و غارت معادت و ثروت‌های این ملت‌ها آسایش و آرامش نخواهد داشت "جریان سرمایه داری غرب"  به یکباره از خواب پرید و وجود انتخابات آزاد افغانستان را "هیولایی عظیم" در مقابل خود دید که با تسری این روش دولتمداری مدرن به زودی سراسر خاورمیانه بویژه کشورهای عربی پای در عرصه جدید خواهند گذاشت. نکند خودمان باعث شویم جنگ تمدن‌های علمی دوباره سر برآورد و اسلام و دنیای اسلام دوباره اروپا را زیر قلم‌های" ابن سینایی" خود درآورد، خرابش کردند و ویرانش کردند و طالبان را از غارهای هم مرز پاکستان و تورابورا بیرون کشیدند و ارگ ریاست جمهوری را بی هیچ دغدغه تحویلش دادند. حتما که "طالبان" همچون صدام حسین و معمر قذافی و دیگران می‌توانند بحران‌هایی ایجاد کند که اشرف غنی و کرزی دانشگاهی چنین اقداماتی را انجام نمی‌دادند بحران‌هایی که از منظر غرب و آمریکا برای آنها و مدیریت جهانیشان "سازنده" هستند و برای خاورمیانه دنیای اسلام  پر از معادن و ثروت‌های زیر زمینی و نیروی انسانی غنی، ویرانگر!

تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل

تمامی حقوق برای مجله ایرانی روابط بین الملل محفوظ است ©2024 iirjournal.ir. All Rights Reserved

Please publish modules in offcanvas position.