Developed in conjunction with Joomla extensions.

تمديد مذاکرات دور از انتظار نيست

"تمديد مذاکرات هسته اي نشانه اي از اراده براي توافق است." داوود هرميداس باوند کارشناس مسايل بين المللي گفت: انتظار مي رود که طرفين با تعديل خواسته‌هاي خود امکان حصول نتيجه تا دهم تير را فراهم کنند.



ديپلمات هاي ايراني و اعضاي 1+5 همه تلاش خود را مي کنند که تکليف پرونده هسته اي در موعد مقرر -10 تير ماه- روشن شود اما با نزديک شدن به اين تاريخ زمزمه‌هايي مبني بر احتمال تمديد مدت آن شنيده مي شود.

عباس عراقچي معاون بين الملل وزير امور خارجه کشورمان روز چهارشنبه ششم خرداد هنگام ورود به فرودگاه وين گفت که «مذاکرات تا مهلت دهم تيرماه ادامه پيدا خواهد کرد و ممکن است حتي فراتر از آن هم برود. ما مقيد به زمان نيستيم بلکه مقيد به اين مسئله هستيم که يک توافق خوب با جزيياتي که مطلوب ماست حاصل شود، هرچند زمان زيادي طلب کند.»

او همچنين گفت بود «وقتي کار نگارش پيش‌نويس تمام شود و مورد موافقت قرار گيرد، توافق نهايي را خواهيم داشت و اين کاري است که هنوز ما در نقطه‌اي نيستيم که بتوانيم بگوييم که به سرعت تمام مي‌شود. ... هرچه به مراحل آخر مذاکرات نزديک‌تر مي‌‌شويم بحث‌ها جدي، پيچيده و جزيي‌تر مي‌شود. در اين دور از گفت‌وگوها همه موضوعات روي ميز است و ما همه را هم‌زمان پيش مي‌بريم. موضوع تحريم‌ها، مسائل مربوط به هسته‌اي، جدول زماني و بحث کميسيون مشترکي که بايد براي پيگيري اين مسائل شکل بگيرد، موضوعاتي است که همزمان روي ميز است».

سفير فرانسه نيز پيش از آن گفته بود که «به احتمال خيلي زياد» طرف‌ها موفق نخواهند شد طي پنج هفته پيش رو و حتي بعد از آن به توافق نهايي برسند.

به گفته او "کار فني زيادي باقي‌مانده و اين بدين معناست که هرگونه تفاهمي که حاصل شود مي‌تواند هم‌چنان پر از ابهام باقي بماند".

يک مقام نزديک به تيم مذاکره کنده هسته اي نيز پس از آنکه محمد جواد ظريف، وزير امور خارجه کشورمان با جان کري، وزير امور خارجه آمريکا در ژنو ديدار کرد، گفت که « اگر بخواهيم تا ۱۰ تيرماه به نتيجه برسيم بايد کار فشرده اي انجام دهيم. اما فعلا بحث تمديد مطرح نيست ولي براي ما توافقي که منافع کشور را تضمين کند مهم است و تحت فشار تاريخ خاصي قرار نداريم.» ‌

مجيد تخت روانچي معاون آمريکا و اروپا وزارت خارجه هم به تازگي با تاکيد بر اينکه اراده ايران به پيش بردن مذاکرات براي دست يافتن به يک توافق خوب و قابل قبول است، گفت: «چنانچه طرف مقابل رويکرد زياده خواهانه نداشته باشد، تا پايان مهلت اعلام شده مذاکرات به نتيجه خواهد رسيد.» وي در عين حال تاکيد کرده بود که «ما براي دستيابي به توافق جامع تحت فشار زمان نخواهيم بود.»

بر اين اساس هنوز هم احتمال تمديد مذاکرات وجود دارد اما بايد ديد که اين تمديد احتمالي اميدوار کننده است يا نشانه اي از به نتيجه نرسيدن است.

داوود هرميداس باوند کارشناس مسايل بين المللي در گفت و گو با فرارو ضمن تاکيد بر اين که انتظار مي رود مذاکرات هسته اي با اعضاي 1+5 در موعد مقرر به نتيجه برسد، گفت: اشاراتي به احتمال تمديد براي يک دوره کوتاه شده است که خيلي نگران کننده نيست.

وي افزود: در شرايط کنوني که عمده اختلافات باقي مانده به مساله بازرسي هاي نظامي مربوطه مي شود لازم است که تا حدودي مواضع خود را تعديل کرده و اجازه بازرسي از برخي مراکز مثل پارچين که پيش از اين نيز دو بار بازرسي شده است بدهيم.

اين کارشناس مسايل بين المللي ادامه داد: ما بايد شرايط کشور و جايگاه خود را در اين مذاکرات به درستي درک کرده و بدانيم که سوء مديريت هاي هشت ساله، تحريم هاي پي درپي، استراتژي خارجي تهاجمي و نگاه به شرق که شکست خورده و ما را در يک تنگناي اقتصادي قرار داده است. با درک اين شرايط خواهيم دانست که به خروج از اين بن بست نياز داريم و براي اين خروج بايد مواضع خود را تعديل کنيم.

وي با تاکيد بر اين که در غير اين صورت با پيامدهاي آن مواجه خواهيم شد، گفت: ادامه وضعيت کنوني و اضافه شدن تحريم هاي بيشتر از جمله اين پيامدهاي نگران کننده است.

باوند همچنين گفت: طرف مقابل نيز بايد تا حدودي خواسته هاي خود را تعديل کند تا مذاکرات به نتيجه برسد. از آنجايي که مصالح طرفين با توجه به شرايط منطقه، درگيري هاي داخلي با گروهاي تندرو و ... بر به نتيجه رسيدن مذاکرات است بايد خوشبين بود که به نتيجه مورد نظر دست يابند.

وي در پاسخ به اين که آيا تمديد احتمالي از ميزان خوشبيني ما مي کاهد يا خير؟ گفت: به اعتقاد من تمديد مذاکرات براي يک دوره کوتاه دور از انتظار نيست. اشاراتي که مقامات ايراني داشته اند و وضعيت جسماني جان کري موجب مي شود که اين احتمال قوي باشد اما مشکلي ايجاد نمي کند زيرا نشانه اي از عزم و اراده ايران و اعضاي 1+5 براي به نتيجه رساندن مذاکرات، است.

اين استاد دانشگاه با تاکيد بر اينکه تمديد زمان مذاکرات از اعلام شکست آن يا بي نتيجه ماندن اش گزينه بهتري است، گفت: اگر توافق حاصل نشود و مذاکره کنندگان نيز قصد تمديد زمان را نداشته باشند؛ دو گزينه ديگر خواهيم داشت. اول اينکه اعلام کنند مذاکرات شکست خورده که پيامدها منفي آن را خواهيم ديد. گزينه بعد نيز اين است که مانند دوران پيش از دولت يازدهم بگويند مذاکرات بي نتيجه مانده است و در اين صورت نيز احتمالا تحريم هاي بيشتري اضافه مي شود. بر همين اساس بايد از تمديد مذاکرات که دال بر قصد و نيت طرفين براي حل و فصل اين پرونده است، خوشحال شد.

باوند با بيان اين که «جلوي ضرر را از هر جا بگيريم منفعت است» گفت: با توجه به جايگاه انفعالي که اکنون در اين مذاکرات داريم و بر اساس مصالح کشور بهتر است که نسبت به نتجه مذاکرات هسته اي خوشبين بوده و از تمديد احتمالي آن نيز استقبال کنيم.

منبع: فرارو

تمامی حقوق برای مجله ایرانی روابط بین الملل محفوظ است ©2024 iirjournal.ir. All Rights Reserved

Please publish modules in offcanvas position.