Developed in conjunction with Joomla extensions.

بحران غزه و انتخابات 2024 ریاست جمهوری آمریکا

دکتر اکرم صالحی

مقدمه

جنگ غزه و تأثیرات انسانی آن به عنوان یک موضوع مهم در فضای سیاسی ایالات متحده، به ویژه در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری 2024، مورد بحث قرار گرفته است. تجاوز نظامی که از تاریخ 7 اکتبر 2023 آغاز شد، یکی از شدیدترین و خونین‌ترین درگیری‌ها در تاریخ این منطقه است. از آغاز بمباران‌های مرگبار رژیم صهیونیستی علیه ملت فلسطین، ایالات متحده یکی از بزرگ‌ترین حامیان مالی، سیاسی و تسلیحاتی این رژیم باقی مانده است. این کشور در عمل، کاری برای توقف خشونت‌ها و وادار کردن تل‌آویو برای خاتمه جنگ صورت نداده و حمایت‌های واشنگتن منجر به تخریب زیرساخت‌ها و تلفات انسانی بسیار بالا در غزه شده است.

از سوی دیگر درگیری اخیر با واکنش‌های گسترده‌ای در سطح جهانی مواجه شد، به طوری که کشورهای مختلف، به ویژه کشورهای عربی و اسلامی، نسبت به اقدامات اسرائیل و وضعیت انسانی در غزه ابراز نگرانی کردند. سازمان‌های حقوق بشر نیز به شدت از تلفات غیرنظامی و نقض حقوق بشر در این جنگ انتقاد کردند.

در این زمینه، بیانیه‌ها و اظهارنظرهای مقامات سیاسی و نامزدهای ریاست‌جمهوری ایالات متحده نیز قابل توجه بود. فلذا با توجه به اینکه ناآرامی‌های منطقه‌ای در خاورمیانه همواره بر سیاست‌های بین‌المللی و داخلی ایالات متحده تأثیرگذار بوده است، مواضع دو نامزد اصلی، کامالا هریس و دونالد ترامپ در قبال جنگ غزه و اسرائیل در آستانه انتخابات 2024، به موضوعات داغی تبدیل شده است که می‌تواند تأثیرات عمیقی بر رأی‌دهندگان و سیاست‌های آینده ایالات متحده در خاورمیانه داشته باشد. این گزارش به بررسی مواضع دو نامزد اصلی، کامالا هریس و دونالد ترامپ، و تأثیر جنگ غزه بر انتخابات می‌پردازد.

مواضع کامالا هریس

کامالا هریس، معاون رئیس‌جمهور ایالات متحده و نامزد دموکرات‌ها برای انتخابات ریاست جمهوری 2024، اگرچه حامی سنتی اسرائیل است و همچون بایدن بر حق این کشور در دفاع از خود تاکید دارد، اما بیشتر از رئیس‌جمهور کنونی به وضعیت انسانی فلسطینی‌ها در غزه و لزوم رسیدگی به شرایط غیرنظامیان توجه کرده است. وی در اظهارات خود بارها به اهمیت حقوق بشر و لزوم حمایت از مردم فلسطین اشاره کرده است. به نقل از سی ان ان هریس در مصاحبه تلویزیونی اعلام کرد: "ما به عنوان یک کشور باید صدای کسانی باشیم که در این بحران به حاشیه رانده شده‌اند و باید برای حقوق بشر و حقوق ملت فلسطین مبارزه کنیم" .[1]

هریس همچنین به لزوم یک توافق پایدار جهت خاتمه جنگ و اجرای راه‌حل ۲ دولتی به عنوان هدف نهایی سیاست‌های ایالات متحده در جبهه اسرائیلی-فلسطینی اشاره کرده و بیان کرد که ایالات متحده باید در راستای ایجاد صلح و امنیت برای تمامی مردم منطقه تلاش کند[2]. افزون بر این هریس در سخنرانی خود برای انجمن ملی روزنامه‌نگاران سیاهپوست در فیلادلفیا بر ضرورت آتش‌بس در غزه و تصمیم بایدن برای متوقف کردن ارسال برخی تسلیحات برای تهاجم زمینی رژیم صهیونیستی به رفح حمایت کرد[3].

هریس تأکید می‌کند که برنامه‌ریزی برای پس از جنگ غزه اولویت دارد. او اولین مقام آمریکایی است که سران دولت‌های عربی را به اولویت‌دهی و بحث در مورد برنامه‌های پس از جنگ تشویق کرده است. وی در کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل در دبی در اوایل دسامبر ۲۰۲۳ سه عنصر کلیدی برای غزه پس از جنگ را بازسازی، امنیت و حکومت‌داری برشمرد[4].

 قابل به ذکر است او در یکی از سخنرانی‌های خود به شدت نسبت به وضعیت انسانی در غزه ابراز نگرانی کرد و گفت: "دولت اسرائیل باید نسبت به تلفات غیرنظامیان حساس باشد و از حملات بی‌هدف خودداری کند[5]. وی بر این باور است که سیاست‌های کنونی ایالات متحده باید تغییر کند تا به یک راه‌حل عادلانه برای بحران غزه منجر شود.

با این حال، هریس تاکید دارد که موضع او در مورد حق دفاع از خود برای اسرائیل همچنان ثابت است و می گوید که او و رئیس‌جمهور بایدن در تعهد خود به امنیت اسرائیل ثابت‌قدم هستند. هریس در مناظره انتخاباتی ریاست‌جمهوری در ۱۰ سپتامبر نیز اظهار داشت "من همیشه به اسرائیل این امکان را می‌دهم که از خود دفاع کند"[6].

مواضع دونالد ترامپ

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین و نامزد حزب جمهوری‌خواه، به عنوان رقیب اصلی هریس در انتخابات 2024، انتقادات شدیدی به سیاست‌های خارجی دولت فعلی وارد می‌کند. او به طور آشکار از رویکردهای سختگیرانه‌تر حمایت کرده و تأکید می‌کند که باید به گروه‌های مسلح در کشورهای عربی فشار بیشتری وارد شود. وی به شدت از اسرائیل حمایت می‌کند و در سخنرانی‌های خود همواره بر این موضوع تأکید داشته که اسرائیل باید به عنوان یک کشور مستقل و قوی عمل کند.

ترامپ اغلب خود را به عنوان بهترین دوستی که اسرائیل تا به حال داشته توصیف می‌کند و معتقد است که هیچ رئیس‌جمهوری بیشتر از دونالد ترامپ از اسرائیل و آمریکایی‌های یهودی دفاع نکرده است. او در سخنرانی خود در 19 سپتامبراعلام کرد که بهترین رییس‌جمهور حامی اسرائیل در تاریخ ایالات متحده است، کسی که جامعه یهودی می‌تواند روی او حساب کند[7]. وی در یک کنفرانس خبری اظهار داشت: "در دوران ریاست‌جمهوری من، ما به اسرائیل اجازه دادیم که به هر شکل که نیاز دارد عمل کند و این باید ادامه یابد[8].

از سوی دیگر ترامپ به انتقاد از مواضع هریس پرداخته و بیان کرده که هریس از اسرائیل و جمعیت عرب نفرت دارد و پیش‌بینی کرد که در صورت انتخاب او، اسرائیل ظرف دو سال از بین خواهد رفت[9]. این سیاست‌ها می‌تواند باعث افزایش تنش‌ها و ناامنی در منطقه شود[10].

افزون بر این دونالد ترامپ در مصاحبه‌ای با شبکه خبری سی.ان.ان بیان کرد که ایالات متحده باید به اسرائیل اجازه دهد این جنگ را به روش خود ادامه دهد تا بتواند فرماندهان نظامی حماس را از بین ببرد. او معتقد است که هرچند شکست کامل ایدئولوژی حماس دشوار است، اما با از بین بردن فرماندهان و واحدهای نظامی آموزش‌دیده، می‌توان قدرت نظامی حماس را تضعیف کرد. ترامپ بر این باور است که حملات تروریستی علیه اسرائیل باید به شدت مجازات شوند و به اسرائیلی‌ها باید قدرت بیشتری داده شود تا بتوانند به این اهداف دست یابند. اسرائیل باید سریعا کار را تمام کند و به صلح بازگردد.

این اظهارات بازتاب‌دهنده‌ی رویکرد حمایتی ترامپ از اسرائیل و تأکید او بر سیاست‌های امنیتی تهاجمی است که در دوران ریاست‌جمهوری خود و همچنان در کارزار انتخاباتی فعلی‌اش به آن اشاره کرده است. در ادامه، ترامپ معتقد است که اگر او در مقام ریاست‌جمهوری باقی می‌ماند، حمله‌ای مانند حمله ۷ اکتبر به اسرائیل هرگز رخ نمی‌داد، این ادعا در سخنرانی‌های اخیر او در رویدادهای مرتبط با یهودیان آمریکایی نیز تکرار شده است[11].

گفتنی است دونالد ترامپ همچنین خواستار پاسخ شدیدتری به معترضان جنگ غزه و حامیان فلسطینی در دانشگاه‌های ایالات متحده شده و پلیس را بابت سرکوب معترضان تشویق می‌کند. وی خواستار ابطال ویزای دانشجویانی است که در راستای حمایت از فلسطین و توقف جنایات رژیم صهیونیستی اعتراضاتی را برپا می‌کنند و به عقیده او آنهایی که از حماس حمایت می‌کنند باید از ایالات متحده خارج شوند. ترامپ همچنین بدون اینکه جزئیاتی را فاش کند، وعده داده است که اگر انتخاب شود، درگیری در خاورمیانه را به سرعت حل و فصل خواهد کرد[12].

نتیجه‌گیری

تحلیل مواضع کامالا هریس و دونالد ترامپ نشان می‌دهد که انتخابات 2024 می‌تواند به عنوان یک نقطه عطف در سیاست‌های ایالات متحده نسبت به خاورمیانه عمل کند. هریس با تاکید بر تأمین امنیت غیرنظامیان فلسطینی و حفظ حقوق بشر و همچنین لزوم یک راه‌حل دیپلماتیک و پایدار خواستار تغییر در سیاست‌های ایالات متحده است. اما در مقابل ترامپ با تاکید بر أصول ملی‌گرایانه و استفاده از راه‌حل های نظامی، برقدرت بیشتر و حمایت قوی از اسرائیل در پاسخ به تهدیدات و مقابله با تروریسم تمرکز کرده است.

از این رو جنگ غزه می‌تواند بر افکار عمومی و رأی‌دهندگان تأثیرگذار باشد. بسیاری از رأی‌دهندگان ممکن است نگرانی‌های اخلاقی و انسانی را در نظر بگیرند و خواستار سیاست‌های حمایت از حقوق بشر باشند. در مقابل، برخی از رأی‌دهندگان ممکن است نگرانی‌های امنیتی را در اولویت قرار دهند و به دنبال رهبری باشند که موضعی محکم در برابر تهدیدات خارجی داشته باشد.

 بنابراین با توجه به تنش‌های موجود و نیاز به دیپلماسی مؤثر، انتخاب هر یک از این دو نامزد می‌تواند تأثیرات عمیق و متفاوتی بر آینده این منطقه داشته باشد. مواضع آن‌ها در قبال جنگ غزه و جنایات اسرائیل به وضوح نشان‌دهنده دو رویکرد متفاوت در سیاست خارجی ایالات متحده است. این مسئله می‌تواند به طور مستقیم بر آینده روابط ایالات متحده با اسرائیل و فلسطین تأثیر بگذارد.

شایان ذکر است که احتمال انتخاب کامالا هریس به‌عنوان رئیس‌جمهور آینده آمریکا می‌تواند منجر به تغییر لحن واشنگتن نسبت به نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی شود اما بعید است که سیاست واقعی آمریکا در قبال تل‌آویو را تغییر دهد. انتظار می‌رود که هریس در صورت انتخاب شدن به سیاست خارجی بایدن ادامه دهد اما به نظر می‌رسد که تمایل بیشتری برای انتقاد علنی از بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و ابراز همدردی با وضعیت اسفناک غیرنظامیان فلسطینی در نوار غزه دارد. به طور کلی همانطور که برخی از رسانه‌های غربی نیز به آن پرداخته‌اند چه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ به نفع کامالا هریس و چه دونالد ترامپ باشد، ایالات متحده آمریکا قادر نخواهد بود بحران رژیم صهیونیستی و فلسطین را حل کند.

تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل

[1] Harris says bloodshed in Gaza is devastating, emphasizes support for hostage and ceasefire deals | CNN Politics

[2] Remarks by Vice President Harris on the Conflict Between Israel and Hamas | The White House

[3] Election 2024: Kamala Harris speaks with NABJ at WHYY

[4] ICYMI: Vice President Kamala Harris Engages In Intensive Round of Diplomacy on Israel-Hamas Conflict While Outlining Guiding Principles for Post-Conflict Gaza and Calling on Israel to "Do More to Protect Innocent Civilians" | The American Presidency Project

[5] Harris says she 'will not be silent' about humanitarian toll in Gaza : NPR

[6] https://www.jta.org/2024/09/10/politics/at-debate-harris-calls-for-gaza-war-to-end-immediately-and-trump-says-israel-will-not-exist-if-he-loses

[7] Trump vows to be 'best friend' to Jewish Americans

[8] Trump says he's Israel's protector, warns Jewish voters against supporting Harris : NPR

[9] At debate, Trump says Israel 'will not exist' if he loses and Harris calls for Gaza war to end 'immediately' - Jewish Telegraphic Agency

[10] Trump calls US election ‘most important day in the history of Israel’ - POLITICO

[11] PolitiFact | How Kamala Harris and Donald Trump compare on Israel-Hamas war, two-state solution

[12] Trump Vows To Crush Campus Protests And Bolster Israel In Private Donor Meeting: Report - Benzinga

سخن سردیبر

دکتر زهرا شریف زاده سردبیر مجله
دکتر زهرا شریف زاده سردبیر مجله
دکتر زهرا شریف زاده سر دبیر مجله
دکتر زهرا شریف زاده سر دبیر مجله ایرانی روابط بین الملل 

گفتگو

دکتر امیر هوشنگ میر کوشش در گفت و گو با ایلنا
دکتر میرکوشش در گفت‌وگو با ایلنا

یادداشت

دکتر محمد منصورنژادعضو هیئت مدیره انجمن علمی مطالعات صلح ایران 
دکتر محمد منصورنژادعضو هیئت مدیره انجمن علمی مطالعات صلح ایران 
دکتر محمد منصورنژادعضو هیئت مدیره انجمن علمی مطالعات صلح ایران 
دکتر محمد منصورنژادعضو هیئت مدیره انجمن علمی مطالعات صلح ایران 
دکتر میکائیل سانیار در گفتگو با بوکان پرس
دکتر تاج الدین صالحیان دکتری تخصصی روابط بین الملل ،دکتر حمید احمدی نژاد  ...
🖋مهدی مستفید کارشناس حقوق ودانشجوی ارشد حقوق دادرسی اداری
میکائیل سانیار دکتری مسائل ایران
دکتر امیر هوشنگ میرکوشش(دکتری تخصصی روابط بین الملل)

مفاهیم و نظریه ها

دکتر امیر هوشنگ میرکوشش مدیر مسئول مجله ایرانی روابط بین الملل و عضو هیئت ...
دکتر امیر هوشنگ میرکوشش

مطالب پربازدید

دکتر امیر هوشنگ میرکوشش
دکتر امیر هوشنگ میرکوشش
دکتر امیر هوشنگ میرکوشش
متن سخنرانی دکتر امیر هوشنگ میرکوشش به مناسبت 18 می روز جهانی موزه و میراث ...
دکترامیرهوشنگ میرکوشش

تبلیغات

فراخوان مقاله

تمامی حقوق برای مجله ایرانی روابط بین الملل محفوظ است ©2024 iirjournal.ir. All Rights Reserved

Please publish modules in offcanvas position.